Historie

Beugelen een sport voor iedereen!

Artikelindex

Bouw van de beugelbaan in 1978.

In het voorjaar van 1978 kwam men tot plannen om een beugelbaan te gaan bouwen in het Gemeenschapshuis “’t Kloeëster”. Tijdens de jaarvergadering van de ouderenvereniging (bejaarden) werd dit besproken.

Een week later werd er al een handtekeningenactie gehouden. Ruim 200 handtekeningen werden verzameld.

Maan Op ’t Root (van het stichtingsbestuur van het gemeenschapshuis) ging daarmee naar de gemeente. Binnen enkele weken kwam er al bericht dat dit een goed idee was en dat het besproken zou worden in de gemeenteraad.

Harrie van der Loo en Maan gingen direct aan de slag. Met Pinksteren waren er harmoniefeesten in Ospel en daar had de harmonie een podium gebouwd met hele mooie balken van de Wilma (bouwbedrijf).Deze balken leken Harrie wel iets om het dak en de baan te maken. Een bestuurslid van de Harmonie, Pierre Nies, werd benaderd hierover. Pierre zei: dan moet je bij de Wilma zijn, Ber van Geneijgen regelt die zaakjes. Daarna werd er een afspraak gemaakt met Ber van Geneijgen. Jan Winkelmolen gaf Harrie nog de tip mee om niet te gaan pingelen als Ber een prijs had genoemd. Echter pingelen was niet nodig, want voor 700 gulden ging al het hout nog dezelfde avond naar het Kloeëster. Een paar weken later kregen we de vergunning en nog 21000 gulden van de gemeente om de baan te gaan bouwen.

Bij Frenken in Weert werden de ijzeren balken gehaald voor de dakconstructie. De balken moesten 10 meter lang zijn, echter Frenken had geen langere balken dan 9 meter. Dat is niet zo erg zei Henk Op ’t Root, dan las ik er gewoon een meter aan. Binnen een week was al het materiaal bij elkaar geschooid en kon de eigenlijke bouw gaan beginnen.

Jos de Bruin (15 jaar destijds en nu fysiotherapeut) was Harrie zijn opperman. Kareltje Caris (via Jos Vossen) was de leverancier van het verdere materiaal, en dat kregen we ook voor een prikkie.

Toen de baan zover gereed was kon de leem erin. Deze werd door de firma Kiggen uit Ospel gehaald bij de steenfabriek in Haelen.

Tijdens de bouw was er veel bekijks van de oudjes en dat was een goede motivatie om er hard aan te werken. Na veel avonden stampen van de leem was Harrie op 28 augustus 1978 zover dat de baan geopend kon worden. Henk Op ’t Root had inmiddels ook nog een ring gesmeed, ook een hele klus.

Vanaf die tijd werd er lustig op los gebeugeld met veel gescheurde broeken. Echter naald en garen en reservebroeken lagen steeds gereed voor de “slachtoffers”.